Fesztiválok nagy kedvence a kemencében sült kenyérlángos. Bármilyen drága is legyen, egyet mindig megengedünk magunknak, mert kevés dolog van, ami ennél finomabb! De mivel télen ez nehez kivitelezhető, az étvágyunk meg nagy, közkívánatra én is elkészítettem!
Két oldalt használtam fel a receptemhez: http://www.tutireceptek.hu/kemences-langos; http://www.kemenceepites.extra.hu/pg016.html
Ezek receptejeit kombináltam a számomra legmegfelelőbben. Így a hozzávalók:
A tészta:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
250 ml víz
csipet cukor
1 kk só
A feltét:
ízlést szerint császárszalonna és lilahagyma (én 1 nagyot használtam)
1 nagy dobozos tejföl (lehet több is, ha ti úgy szeretitek!, nekem több volt)
reszelt sajt, szintén ízlést szerint (kb. 20 dkg-ot tettem rá)
A tésztát illetően én a könnyebbik felét fogtam meg a dolognak, mert csak beleraktam a kenyérsütőbe (a leírásoknak megfelelően) és az jól megdagasztotta nekem. Igazából először a kenyérsütő pizzatésztájával próbálkoztam, de annak túl pizzás lett az íze., így erre váltottam. Tehát megdagatt a tésztám. Azt belenyújtottam egy tepsibe és 5-6 percig, amíg kicsit meg nem szilárdult a teteje, elősütöttem. Ezután rákentem a jóóóó sok tejfölt és rászórtam a szintén jóóó sok szalonnát. A hagymával még vártam, mert azt akartam, hogy ne süljön meg teljesen, hanem csak megpárolódjon. Kb. 15 percig, amíg a szalonna jól megpirult, sütöttem, majd rászórtam a hagymát és további 5-7 percig együtt sütöttem. Amikor elkészült, beterítettem a reszelt sajttal, és a már elzárt sütőben hagytam 5 percig. Így jól ráolvadt, de nem égett meg, és az egész lángos is meleg maradt a tálalásig!
Nem hitegetek senkit, nem olyan, mint amilyet a krácsonyi vásárban lehet enni. De így is nagyon finom lett! Én egy kicsit túlzásba estem a szalonnát illetően, azt hittem, minél több, annál jobb. De jelen esetben a kevesebb több taktikát kellett volna alkalmaznom, mert úgy nem nyomja el minden másnak az ízét. Ki kell tapasztalni, kísérletezni, hogy kinek hogy ízlik jobban.
A másik "bibi" vele az, hogy a tésztát túl vékonynak hagytam. A tipp: vagy kisebb tepsibe kell tenni ezt az adagot, vagy több tésztát kell készíteni ehhez a tepsihez. Ugyanis az a jó, ha vastagabb a tészta a pizzatésztánál, hogy ne legyen ropogós, hanem vastag és puha!
Még egy jó tipp: a felaprított hagymát fedett edényben tárold, amíg nem teszed a lángosra, hogy ne járj úgy, mint én! Az egész lakás a hagyma szagában fürdött másnapig..
Mindennel együtt azonban mindenki megnyalta a 10 ujját utána, és visszajátszást követeltek!
Remélem, kipróbáljátok és megnyeri a tetszéseteket!
AdriMég nem megsülve, első próbálkozás, itt minden egyszerre került még rá.
Íme!
Utóírat többedik próbálkozás után: Folyamatos kísérletezésen megy át ez a recept, és úgy tűnik, most megtaláltam a tökéletes tészta összetevőit. A vizet lecseréltem tejfölre, inkább csak ízlés szerint raktam bele, nem ml-re, de annyi kell, hogy a tészta gyúrható legyen. Emellett egy tojássárgáját is belekevertem. (A fehérjét a feltét tejfölébe belerakhatjuk, úgy nem veszik kárba!) Így az eredmény sokkal puhább, omlósabb és vastagabb. Már nem volt pizzatészta íze! Kihülés után pedig már olyan íze van, mint az eredetinek! :) És amivel még isteni, az az erőspaprika! Próbáljátok ki! És majd elfelejtettem! Én gyúrtam a tésztát!! :)