Helgával az egyik kedvenc péksütink a csokis tekercs. Általában elcsábulunk, ha arra járunk. Ezért is örültem nagyon, amikor egyszercsak ráakadtam a receptjére. Természetesen elsőre nem lett tökéletesen ugyanolyan, mint a boltban, de úgy érzem, kellő gyakorlattal és kísérletezéssel elérhető a cél!
Hozzávalók:
375 g liszt
1 cs tasakos élesztő (nem emlékszem a hivatalos nevére...)
50 g porcukor
125 ml langyos tej
1 tojásfehérje
50 g langyos vaj
csipet só
50 dkg étcsoki lereszelve
1 cs vaníliás cukor
1 tojássárgája
1 ek tej
A lisztet összekevertem az élesztővel, majd minden hozzávalót szépen hozzáadtam. Utána pedig, mivel már nagyon jó vagyok a tésztagyúrásban, kigyúrtam a tésztát. Ha valaki nem akarja ezzel tölteni az időt, akkor robotgéppel is csinálhatja. A tésztának szép simának, homogénnek kell lennie. Ekkor hagytam kb. fél órát kelni. Az idő letelte után, illetve miután megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára tettem és elfeleztem. Majd mindkettőt kb. fél cm vastagságúra nyújtottam. Az így megkapott lapokat bekentem a tájássárga és a kanál tej elegyével, majd pedig vastagon beszórtam a reszelt csokival. Ekkor elnegyedeltem mindkét lapot, majd ezeket a negyedeket 6-6 részre vágtam. (Tehát összesen 48 lapocska lett.) Az így megkapott kis lapokat pedig feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem. A kis csigák tetejét bekentem a maradék tojássárgájával és megszórtam a vaníliás cukorral. Így mehettek be a közepes hőfokú sütőbe kb. 15 percre. Ezután pedig a kész csigucikat rácsra szedtem, ahol kihűlhettek.
Elégedett vagyok, mert az íze egészen hasonlít az eredetire, csupán a ropogós külső nem jött össze. Bár ez annak is köszönhető lehet, hogy nem elegendő tojással kentem be a csigák tetejét, mert nem találtam a kenőt, így csak ímmel-ámmal végeztem el ezt a lépést. Ennek volt köszönhető az is, hogy a végső cukrozás sem lett tökéletes. De legközelebb semmit sem veszek félvállról, és akkor talán a külső burok is olyan lesz, amilyennek lennie kell.
Nagyon fincsi nasi, jó lehet vendégváró falatkáknak is, vagy akár reggelire vagy vacsorára. Kinek mikor van ideje rá!
Jó étvágyat hozzá!
Adri