Erről a rizsescsokiról azt kell tudni, hogy már hónapok óta készül. Ugyanis a bátyám névnapi ajándéka ez. Illetve lett volna, ha találtam volna hozzá alapanyagot. De nem. Rengeteg időnek kellett eltelnie, mire végre minden meglett, ami kellett.
Hozzávalók:
40 dkg porcukor
25 dkg margarin
2 dl víz
5 dkg kakaópor
2 csomag turista tejpor
1 csomag puffasztott rizs
A porcukorból, a margarinból és a vízből szirupszerű masszát főztem. Ehhez a tűzről levéve hozzáadtam a kakaóport és a tejport. Nagyon fontos, hogy csomómentesre keverjük el, különben a fogunk alatt ropogni fog a tejpor. Ha úgy tűnik, nem elég krémes az így elkészült massza (tehát nem állna össze a rizzsel), akkor önthetünk hozzá még egy kis vizet. Ne túl sokat, mert akkor nagyon leves lesz, és nem szilárdul majd meg rendesen. Ha megfelelő a massza, akkor mehet bele a rizs. Így jól összekevertem, hogy a rizs egyenletesen eloszoljon a krémben. Majd pedig egy sütőpapírral kibélelt lapos tepsire öntöttem. Lefedtem alufóliával és nyújtófával kinyújtottam a tepsire úgy, mintha tészta volna. Így megfelelő és egyenletes vastagságú lett mindenhol. Amíg teljesen ki nem hűlt, csak a spájzban pihentettem, amikor pedig már egyáltalán nem volt meleg, betettem a hűtőbe, hogy jól megszilárduljon. Kb. egy óra múlva már szeletelhető és fogyasztható volt.
Mi nagyon szeretjük ezt a finomságot, csak sajnos nem az olcsóbb fajtákhoz tartozik. Ezért van, hogy csak ritkább alkalmakkor készítjük el. Így lett névnapi ajándék belőle.
Remélem, ti is kipróbáljátok, és elégedettek lesztek!
Jó étvágyat hozzá!
Adri