Hozzávalók (kb. 28 szelethez):
A tésztához:
50 dig liszt
25 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 dl tej
1 teáskanál kristálycukor (5 g)
1 dkg élesztő
1 mokkáskanál sütőpor (1 g)
4 dkg tejföl
A kenéshez:
10 dkg baracklekvár
A töltelékhez:
30 dkg őrölt mák
15 dkg cukor
2 dl tej
1 db citrom reszelt héja
4 dkg méz
fahéj
2 db tojásfehérje
A most következő süti egy különleges alkalomból készült: ezzel búcsúztam a kollégáktól a Compradnál. Arról, hogy mákos sütire esett a választás, egyedül Geri tehet :P
A receptet több kisebb módosítással készítettem el. Kezdjük ott, hogy mákból nem lehet 30 dkg-os kiszerelést kapni, így a sütimbe csak 25 dkg került. Ezt ledaráltam még az előtt, hogy a tésztát összeállítottam. A mákhoz kevertem egy kávéskanál fahéjat. Ezután következett a tészta. Kevés tejet langyosítottam (nem az egész 1 dl-t) 1 kiskanál cukorral a mikróban, és belemorzsoltam az 1 deka élesztőt. Kimértem a fél kg lisztet (vegyesen tettem rétes és finomlisztet 1:4 arányban), a 10 dkg porcukrot, hozzáadtam a sütőport, majd összekevertem. A tojásokat szétválasztottam és a sárgáját a liszthez adtam két evőkanál tejföllel, a maradék tejjel és a felszeletelt kocka Ramával. Közben az élesztő felfutott, hozzáadtam azt is, és a tésztát (két kézzel :)) összegyúrtam. A tészta eleinte elég ragacsos volt, de egy kis gyúrás a lisztezett gyúrótáblán csodákra képes. Hengert formáztam belőle, hogy viszonylag egyforma gombócokra tudjam vágni – ez nem sikerült annyira (szemmérték :S), de a legnagyobb gombócomból lett a süti alja.
A tészta addig pihent, amíg elkészítettem a mákos tölteléket – ami önmagában szerintem isteni finom volt. Szóval. Nem sokat cicóztam vele, egy lábasba beletettem a hozzávalókat: 15 dkg cukor, 2 dl tej, reszelt citromhéj, 2 evőkanál méz, majd ezt kavargatva, kb. 5 percig melegítettem. Nem forrt fel teljesen, de csak akkor vettem le, mikor a cukor teljesen elolvadt. Ezzel leöntöttem a mákot és elkevertem. Miután kiválasztottam a legmegfelőbb tepsit (ami nekem nagyobb volt, mint a receptben írják) és kivajaztam, kiliszteztem, a legnagyobb gombócot elnyújtottam úgy, hogy a tepsibe passzoljon. A tojásfehérjét kézi habverővel kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a langyosra hűlt mákhoz és óvatosan összekevertem. A tepsibe nyújtott tésztára én egyből a mák felét tettem – a lekvár kimaradt… közös megegyezéssel jutottunk erre anyával, mert a tészta vékony volt, a mák meg sok, és nem akartuk, hogy elázzon. Ezután jött a következő gombócból nyújtott tészta, majd ismét a mák, végül pedig megint a tészta. A sütőt előmelegítettem, a tésztát megszurkáltam villával, és betettem sülni. 20 perc sütés elég volt, így is szépen megbarnult és átsült a tészta.
Porcukorral szerettem volna tálalni, az otthoniak gondolom azzal fogyasztották, a Comprad csapatának sajnos ezt nélkülöznie kellett. De azért egész jók voltak a visszajelzések :)
HelguTipp: ha kevesebb a mák, lehet egy kicsit kevesebb a tej is (erre anya figyelmeztetett utólag :) ), és akkor nyugodtan mehet a mák alá a lekvár is, és még finomabb lesz.
Helgu