Néhány éve már december elején segédkezem a Mikulás ajándékgyárában. Idén ajándék helyett mézeskalácsot készítettem neki a csomagokba, ahogy a mellékelt képen is láthatjátok. Egyébként pedig ha karácsony, akkor mézeskalács, így elérkezettnek láttam az időt, hogy végre én is belevessem magam ebbe a csodába, hiszen soha nem készítettem még én magam. Ez talán látszott is, érződött is az eredményen, de szerintem elsőre nem lett rossz, sőt!
Hozzávalók:
76 dkg liszt
36 dkg cukor
2 ek szódabikarbóna
4 ek méz
4 tojás
2 kk fahéj
2 kk őrölt szegfűszeg
2 kk őrölt ánizs
5 dkg vaj
1 tojásfehérje
12 dkg cukor
Nagyon egyszerű a recept, az összes hozzávalót (a külön írt 1 tojásfehérje és 12 dkg cukor nélkül, hiszen az majd a díszítéshez kell) összekevertem. Nagyon fontos, hogy a 36 dkg cukrot én ledaráltam, ugyanis ha sima kristálycukrot rakunk a tésztába, akkor pöttyös lesz, bár az íze ugyanolyan fincsi marad. Inkább a szépség miatt tehát legjobb így, viszont ha csak evésre szánjátok, akkor teljesen mindegy. Tehát az összes hozzávalóból tésztát gyúrtam, amit egy éjszakán át pihentettem. Így a legjobb, de ha nem gyúrjátok is be előtte nap, legalább 2-3 órát hagyjátok állni! Ezután nyújtódeszkán olyan fél centisre nyújtottam és kiszaggattam. Ahogy a képen látszódik, én csak kis pogácsákat készítettem, de természetesen karácsonyra legjobb ilyenkor a csini kis formákat használni (fenyő, angyalka, hal stb.). Ezeket pedig sütőpapírral kibélelt tepsibe tettem és 10-15 perc alatt megsütöttem. A lényeg, hogy ne barnuljanak meg nagyon, mert akkor nagyon megkeményednek, és nem fognak visszapuhulni. Tehát azért nézzünk rá időközben, hogy jó-e már! Amikor megsültek, a deszkára szedtem ki őket.
Közben megcsináltam volna a habot, ha ki akartam volna díszíteni. De mivel én csak simán készítettem, csak hipotetikusan mondom el, mit is kell tenni. A tojásfehérjét a cukorral gőz felett kemény habbá kell verni. A habot nyomózsákba kell tenni, amivel szépen ki lehet díszíteni a kalácskákat. Illetve ha nincs ilyen nyomózsákotok, akkor egyszerűen egy tiszta nejlonzacsiba teszitek és kis lyukat vágtok a sarkán, úgy díszítitek a sütit.
Az az igazság, hogy a tojáshabra nincs tökéletes recept, van, hogy nekünk is jól sikerül, van hogy teljesen béna lesz. Ez egy csomó dologtól függ! Bízni kell a legjobban!
Egyébként amikor kidíszítettük a kalácsokat, újra vissza kell tenni őket a sütőbe, hogy a hab megkeményedjen rajtuk.
Hát így készül a mézeskalácsunk! Mi minden karácsonykor sütünk. Esszük is, meg díszítjük is vele a fát. Ami a fára kerül, azt kicsit jobban megsütjük, ugyanis ennek a kalácsnak az az érdekessége, hogy baromi jól megpuhul, és elkezdenek lepotyogni a fáról. Ezért amit díszítésre használunk, mindig keményebbre sütjük, hogy ne essenek le!
Remélem, tetszik a recept, és kipróbáljátok otthon! Mindenképpen írjátok majd meg az eredményt!
Jó étvágyat, jó sütögetést és díszítést! Emellett még most így a mézeskalácsokkal: Kellemes Ünnepeket Minden Kedves Olvasónknak!
Adri