Habár ez a képen nem látszódik, maga a torta szív formában készült. Egyszerű kedveskedésnek szántam, csupán a szerelmem kifejezésére! Egyébként csokis és karamellás finomság. Lássuk!
Alaprecept: Nők Lapja Konyha 2011/február
Hozzávalók:
4 tojás
4 ek cukor
6 ek liszt
kb. 2 ek olvasztott vaj
fél cs sütőpor
1 cs vaníliás cukor
150 dkg étcsokoládé
2-3 ek cukor
1 dl tejszín
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 dl tejszín
2 dl tejszín
1 cs pirított mandulaszelet
A tésztához a tojásokat szétválasztottam. A sárgáját 2 ek cukorral, a vajjal és a csomag vaníliás cukorral habosra kevertem. Ezután a maradék 2 ek cukorral és egy csipet sóval kemény habbá vertem a fehérjéket. Összekevertem a két masszát, majd hozzáadtam a lisztet és a sütőport. Az így elkészült tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntöttem, és magas hőfokon 10-15 percig sütöttem, majd alacsony hőfokon újabb 10-15 percig.
Amíg a tészta sült, elkészítettem a tölteléket. A csokit kockákra törtem és az 5 dkg vajjal együtt felolvasztottam. Ehhez hozzáöntöttem az egy dl tejszínt és a 2-3 ek cukrot. Addig főztem, míg sűrű krémet nem kaptam.
Eközben elkészült a tészta, amit két lapra vágtam. Az alsó lapra rákentem a csokikrém felét, majd ráhelyeztem a másik lapot, amire a maradék csokit öntöttem. Amíg a krém nagyjából megszilárdult, habbá vertem a tejszínt, amit végül rákentem a torta tetejére. Végül megpirítottam a mandulaszeleteket: serpenyőbe öntöttem az egészet és néhány perc alatt, állandó forgatás mellett megpirítottam. Ezzel szórtam meg a tortát.
Végül elkészítettem a karamellát. A 15 dkg cukrot egy serpenyőben megolvasztottam, majd hozzáöntöttem a tejszínt. Ekkor újra megszilárdult a cukor. Addig "főztem" a krémet, amíg a cukor újra meg nem olvadt, illetve amíg sűrű krémet nem kaptam. Ezzel locsoltam meg a torta tetejét.
Vigyázzunk, mert ha túl forró a karamella, szétfolyik az egész tejszínhabos rész. Sajnos én így jártam, nehéz munka volt széppé tenni a tortát. És csak csorgassuk a karamellát, ne zuhintsuk rá az egészet a torta tetejére.
Különleges lett, az biztos! Csömör, nem lehet belőle sokat enni egyszerre. A karamella és az étcsoki eléggé domináns benne, azoknak ajánlom, akik szeretik ennek a kettőnek az ízét!
Remélem, kipróbáljátok, és ti is megteszitek a saját kis változtatásaitokat a receptben, hogy igazán olyan legyen, amilyennek ti szeretitek!
Jó étvágyat!
Adri