Gyakorlott konyhatündérek fejüket fogva fogják olvasni ezt a bejegyzést, tőlük előre is elnézést kérek. Másokat viszont buzdítok arra, hogy ne torpanjanak meg semmi előtt a konyhában, egy kis kreativitással jó dolgok is kisülhetnek - a semmiből. Velem ma ez történt, ugyanis halmozottan hátrányos helyzetben - no milk today, rezsó, rossz palacsintasütő - palacsintát sütöttem saját örömömre.
Hozzávalók:
1 tojás
3 csapott evőkanál liszt
fél evőkanál cukor
csipet só
fél evőkanál olaj
6 evőkanál víz
Töltelék: lekvár, kakaó, fahéj, kinek mi
A történet ott kezdődik, hogy éhes voltam, és édesre vágytam. Mivel a kolis raktárunk véges, ezért a palacsinta tűnt a leginkább kivitelezhetőnek. Persze tej az nincs (vagyis van, de az a reggeli kávéhoz kell, azt nem áldozom fel), ezért jön a már sokszor bevált vizes palacsinta. Máskor azért minimális tejet is teszünk hozzá, de most gondoltam, kipróbálom így. Szóval egy tojás, 3 csapott evőkanál liszt, fél kanál cukor, csipet só, fél kanál olaj és 6 kanál víz. Ez minden. Ezeket habverővel csomómentesre kevertem. Az idő pénz alapon nem pihentettem, mint azt szokás - meg hát minek is, ha nem is igazi palacsinta... A rezsón felhevítettem egy kis olajat a serpenyőben, és merőkanállal annyi palacsintatésztát tettem bele, hogy ne legyen se túl vastag, se túl vékony. Mindkét oldalát megsütöttem, majd lekvárral, kakóval töltöttem. Mivel csak egy tojásból és gyakorlatilag szinte a semmiből készült, nem is kell nagy csodát várni tőle, 2 nagy és 1 kisebb palacsintám lett, amik a képen is láthatók. Az egy tojásos palacsinta valamivel több lisztet is elbír - az eddigi tapasztalatok alapján -, tehát minden további csapott kanál liszthez 2 kanál vizet tegyünk, és akkor talán más is meg tudja kóstolni.Nem mondom, hogy nem ettem már ennél jobbat, de palacsinta íze volt, és jelen esetben a célnak nagyon is megfelelt. Az meg, hogy hogy készült... a cél szentesíti az eszközt :D
HelguTipp: Nem folyik ki a lekvár a palacsintából, ha mikor elkezdjük feltekerni, a két oldalát is behajtjuk.
Jó kísérletezést! :)
Helgu